Krypare

Utseende:

Röda i grunden men kan ändra färg i alla markfärger. Åtta ben som den kryper på. Den enda gång den går upprätt på benen är när den strider med andra krypare om revir. På den del de kryper på, den s k ”knädelen” har den ett pansarliknade skal. Samma pansarliknande skal täcker de båda fenor på båda sidor om kroppen och även ryggfenan. Fenorna använder kryparna för att styra sin framfart och också hålla undan grenar, gräs och annat som kommer i dess väg. Kryparna har extremt vassa tänder, i samma material som fenorna, som den ofta använder när hinder kommer i dess väg.

Styrka:

Kryparnas hörsel är fantastiskt bra. En krypare kan höra vad som händer i ett fält på andra sidan en skog. Och den vet precis när det är hotfulla fiender på väg.

Svaghet:

Den kan inte höra vad som händer bakom den. Skulle en fiende klara av att smyga sig på från dess bak så skulle den bli fångad. Den har ingen som helst känsel i sin svans. Den enda användning av den är när den sveper in sina ungar för att gömma dem när de sover om natten.

Storlek:

50-60 cm

Bor:

Över hela jorden. Inne i nedfallna trädstammar, i rör eller vattenbrunnar. När den sover rullar den ihop kroppen. Den ser på långt håll ut som en orm.

Övrig fakta:

Har svårt för andra varelser. Tycker helst om sina egna krypare bara. Vill inte ha några inkräktare i sina revir. Skapar stora revir och bygger gärna ihop reviren med andra krypare. Har svårt att acceptera att andra kommer in i reviren.

Ålder:

Ingen vet. Men det finns de som säger att de har sett krypare som är äldre än så mycket som etthundrafemtio år. Men gissningsvis blir de ungefär hundra år om de får leva ifred.

Föda:

Vegetarianer. De äter aldrig något rött som växer, som paprika eller tomater. Men när de föder sina ungar äter de upp blod och navelsträng och livmoder.

Språk och tal:

Precis som alla andra varelser på jorden talar kryparna jordspråk men har ett eget språk som de använder när de kryper omkring. För oss låter det som ett svagt visslande ljud, ungefär som när vinden blåser. De flesta som hör kryparna prata med varandra tror att det är vinden som de hör.