Smygare

Utseende:

Orangefärgade. Stora ögon. Har bra syn och en skyddande hinna över ögat gör att den kan ta sig fram under sanden och samtidigt hålla ögonen öppna. Den har vingar men kan inte flyga. Det är mer som paddlar som den ”simmar” fram i sand med. I slutet av kroppen finns två benliknande delar och fötter med som även de är till för att lättare ta sig fram under sanden. De Smygare som har bosatt sig i andra miljöer har till och med lyckats använda benen och ta sig fram upprätt och gå på dem. Den har ett veck vid ”paddelarmarna” som blir som en liten ficka där den kan förvara byten eller annat.

Styrka:

Snabb. Särskilt under sanden. Den är också snabbtänkt och löser problem utan minsta gnäll. Den har också mörkersyn och i mörkret lyser dess ögon.

Svaghet:

Behöver föda. Går den hungrig för länge torkar den ihop. En smygare behöver äta minst sju gånger per dygn. Ibland kan det vara svårt i ökensanden. Men den är också bra på att spara maten i vecket vid paddelarmarna,

Storlek:

Finns i många olika storlekar. Ända från 5 centimeter upp till 1,5 meter.

Bor:

Över hela jorden i alla miljöer. Klarar både värme och kyla men bäst värme. Kommer från början från sanden och många lever än i dag där.

Övrig fakta:

Den tycker om att vara ensam och vissa av dem möter inga andra smygare under hela sin livstid. Men den är även väldigt förtjust i att träffa andra och vill helst samarbeta med andra när den får chansen. Jagar gärna i flock.

Ålder:

Det finns några som har uppnått en ålder av 100 år. Men vanligast är 50-60 år.

Föda:

Allätare. Äter allt som är levande och allt som växer.

Språk och tal:

Talar jordspråket men har även ett eget sätt att kommunicera med olika höga knäppande ljud. Dess röst är väldigt hög och gäll. När många Smygare skriker samtidigt låter det starkare än ett brandlarm.