Berättelsen

Uppdrag Jorden

Långt ut i världsrymden fanns en gång en planet.

Planeten kallades för Jorden av de varelser som levde på den. Det var en vacker planet. Där fanns skogar och vatten, öknar och berg. Det fanns byar och städer och parker. Varelserna som levde på Jorden var allesammans vänner och brydde sig om varandra. Ingen slogs. Ingen bråkade. Ingen sa onda ord. Alla delade på allting och tog hand om Jorden tillsammans. Allt var rättvist.

På Jorden fanns sju olika sorters varelser. De som kom från luften och isen: Flygarna. De som kom från markerna: Kryparna. De som kom från berg och grottor: Klättrarna. De som kom från haven: Simmarna. De som kom från jorden: Grävarna. De som kom från träden i skogen: Hopparna. Och de som kom från sanden i öknen: Smygarna.

De spred sig över hela Jorden för att hitta ett hem att leva i.

Somliga bodde i träd eller grottor, andra under marken eller i vattnet, ytterligare andra under stenar eller djupt under sanden. Och många andra fann hus eller hyddor att bo i. Alla hittade de sin plats att leva på.

Det byggdes och planterades, tillverkade saker, togs hand om djur och föddes barn.

Alla var nöjda och friska och hade ett bra liv att vakna till varje morgon. Någonstans att sova och alltid mätta och belåtna.

Nätter passerade. Dagar likaså. Varelserna arbetade och lekte, skrattade och levde. Då och då hände det att någon blev ledsen men då tröstade alla de andra.

Livet var ett bra liv på Jorden. För alla.

Men…

En dag hördes det ett panikartat tjut. Det var så högt att alla som levde på Jorden blev rädda. När de lugnat sig lite bestämde sig flera stycken för att ta reda på vad det var som lät.

Det visade sig att i ett av alla områden på planeten så höll flera tusen varelser på att dö för de hade inte någon mat att äta.  Deras odlingar hade torkat ut och djuren var uppätna för länge sedan.  De flera tusen varelserna hade inte många dagar kvar att leva om de inte fick någon mat. De behövde hjälp.

Ingen på Jorden stod ut med de fruktansvärda skriken och de ville hitta ett sätt att lösa problemet.

Tidigare hade de alltid sett till att hjälpa varandra så det var ju det första de ville göra. Men så ställde någon frågan: ”Tänk om vi också kommer att skrika av hunger ifall vi ger bort det vi har?”
Då klättrade en av Klättrarna upp på ett berg och ropade till alla andra varelser på planeten.

”Det finns två sätt att göra det här på. Antingen får alla vi andra ta en del av vår mat, det vi odlat och våra djur, och dela med oss till de som skriker.

Eller så får vi se till att spela väldigt hög musik så vi slipper höra skriken. Glad musik så vi glömmer bort att alla de där tusen varelserna är hungriga.”

Det blev ett fruktansvärt tumult. Somliga sa att självklart ska vi hjälpa dem, det har vi alltid gjort, hjälpt varandra i alla tider. Andra tyckte att ”tänk om vi inte får något kvar själva och att vi blir lika hungriga som de som skriker”. Därför ville de hellre att det skulle spelas musik. Glad musik. Ytterligare andra tyckte att de skrikande varelserna måste ha gjort fel som misslyckats med att inte kunna äta sig mätta.

Vad skulle de göra?

Vad skulle du själv göra om du vore en av alla de andra varelserna?

1 – Gå hungrig

Skulle du ta en en del av all din mat och boskap och ge till dem som inget hade? Och veta att du en av alla sju dagarna i veckan skulle vara tvungen att gå hungrig?

Eller

2 – Vrida upp musiken

Skulle du vrida upp musik på det allra högsta så du inte längre hörde deras skrik? Glad musik. Tills de tystnade. Och allt blev som vanligt.

 

Konsekvenser:

1:

  • En dag i veckan skulle du gå hungrig.
  • Du skulle hjälpa andra människor att inte dö av svält.

2:

  • Du skulle behålla all din mat själv och slippa gå hungrig.
  • Du skulle inte hjälpa dem som behövde och de skulle inte överleva.

Vill du veta hur det går för allesammans?

Berättelsen börjar med mål 2 av alla de olika 17 målen.
Vad händer på Jorden? Vill du förstå de olika globala målen?

Då kan du passa på att besöka utställningen som just nu är i Uppsalas stadspark. Den finns kvar till 22 augusti 2021 och sedan kommer den turnera i Uppland till att börja med.

Se datum o plats här.